Tangram d.o.o za trgovinu usluge i konsalting

Serbian English
Home Hrana Maslinovo ulje
Maslinovo ulje

Drvo masline poznato je već 7000 godina i spada među prve biljke koje je čovek počeo da gaji. Odvajkada se smatralo da je drvo masline u direktnoj vezi sa božanskim, pa je zato često sađeno u portama crkava. Stari Grci i Rimljani su ga sadili u znak poštovanja prema precima. Teoretski gledano, jedno drvo masline i može zaista poznavati sve vaše pretke, jer je u stanju da dostigne starost i od 2000 godina! U mediteranskim zemljama maslinovo ulje se već milenijumima koristi kao izvor zdravlja. Utvrđeno je oko 1000 aktivnih bioloških jedinjenja koja se nalaze u maslinama. Među njima su i ona koja „razređuju” krv i sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova. Maslinovo ulje preporučeno je naročito osobama koje imaju povišene masnoće u krvi, jer snižava „loš” holesterol, dok utiče na povećanje nivoa dobrog, HDL holesterola. Osim toga, ćelijske membrane našeg tela koriste ga da postanu stabilnije i manje podložne napadima slobodnih radikala. Sa svojim dragocenim polifenolima ono je pravi prirodni antioksidans, koji ljudski organizam skoro u potpunosti iskorišćava. To znači da vredi „investirati” u dobro maslinovo ulje!. Maslinovo ulje je, osim nezamenljive uloge koju je imalo u ishrani naroda Mediterana, predstavljalo i fascinantan i beskrajan izvor lekovitosti i čuda, velikog bogatstva i moći. I danas je ono simbol savršenstva, čistote i jednostavnosti. Njegov nastanak veoma je jednostavan, a upravo u tome i leži njegova dragocenost. Plodovi masline se ubiraju u periodu od novembra do marta, šest do osam meseci nakon njihovog prolećnog cvetanja. Hiljadama godina ceđenje je vršeno ručno, u velikim kamenim sudovima. Danas se na sličan način cede u mehaničkim čeličnim mlinovima, gde se ulje od kaše odvaja centrifugom, bez hemijskih dodataka. Upravo taj način ceđenja, poznat kao hladna metoda, omogućava ulju da održi prirodni ukus, boju i hranljivu vrednost. Kvalitet ulja je u direktnoj vezi sa zrelošću ploda. Ovo izuzetno ekstra devičansko maslinovo ulje se dobija od najboljih pažljivo odabranih maslina, kako bi se osigurao bogat ,sočan ukus. Harmoničan i delikatan ukus je idealan za meso , sveže salate i ribe. Mediteranski basen je kolevka za najbolju produkciju maslinovog ulja Ekstra devičansko maslinovo ulje Pieroni je napravljeno sa odabranim sortama maslina sa najboljih padina, privlačnog mirisa i bogatstvom ukusa.